OJA, een combinatie van (extra) onderwijsondersteuning en jeugdhulp

04-04-2022
541 keer bekeken

OJA staat voor Onderwijs Jeugdhulp Arrangement; een sterke verbinding tussen school en jeugdhulp. Het is een nieuwe ontwikkeling in de regio, een samenwerking van gemeenten, het samenwerkingsverband SO en VSO, V(S)O scholen in Den Haag en jeugdhulp.

Op 1 april 2022 startte het OJA in de regio Haaglanden. De Inspecteur W.P. Blokpoelschool en Gro-up Jeugdhulp (voorheen De Buitenwereld) geven daarmee hun samenwerking een nieuwe impuls. Hun motto is: Samen sterk, samen kunnen we meer.

Een OJA is een combinatie van (extra) onderwijsondersteuning en jeugdhulp voor leerlingen die zonder deze hulp niet kunnen deelnemen aan het onderwijs. De afgelopen jaren is vastgesteld welke ondersteuningsbehoeften leerlingen hebben. Op basis daarvan zijn 4 verschillende OJA’s ontwikkeld. De Inspecteur W.P. Blokpoelschool heeft bewust gekozen voor de Ambulante Begeleiding. Deze OJA-Ambulante begeleiding betreft de directe begeleiding van een jeugdige gericht op gedragsregulatie en/of emotieregulatie, bij prikkelverwerkingsproblemen en werkhoudingsproblemen. De begeleiding is in principe buiten de klas en is gericht op het behalen van gedragsdoelen die in relatie staan met – of voorwaardelijk zijn voor – het behalen van onderwijsdoelen.

Met de interventie van een ambulant begeleider, heeft de jeugdige het perspectief binnen een relatief kort af te bakenen tijdsperiode, op zelfstandige wijze te kunnen deelnemen aan het onderwijs en zich te handhaven in het groepsproces.

Daarnaast is het samenwerken van jeugdhulp en onderwijs een mooie meerwaarde voor de leerlingen van de Blokpoelschool. Door een vaste ambulante begeleider in de school is de hulp laagdrempelig en toegankelijk voor alle kinderen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Manon Klijnman, gedragswetenschapper bij gro-up of Niels Willemsen, locatiedirecteur De Inspecteur W.P. Blokpoelschool.

Afbeeldingen

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen