Efficiënt, Eenvoudig en Regionaal: nieuw toeleidingsproces GI's

459 keer bekeken 0 reacties

In het kader van de doorbraakaanpak “Jeugdbescherming” is met een werkgroep, bestaande uit afgevaardigden van jeugdhulpaanbieders, Gecertificeerde Instellingen (GI's), gemeenten en lokale teams, het toeleidingsproces EER ontwikkeld voor GI's in Haaglanden.

De doorbraakaanpak is opgesteld naar aanleiding van het kritische rapport “Kwetsbare kinderen, onvoldoende beschermd” van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, dat in oktober 2019 werd uitgebracht. Met de doorbraakaanpak pakken we de grootste knelpunten aan door gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Eén van de knelpunten is de grote administratieve last en “regeldruk” die ligt bij jeugdbeschermers wanneer zij op zoek gaan naar jeugdhulp voor kinderen en hun gezinnen. De administratieve last omvat onder andere het uitzoeken van de specifieke aanmeldroute binnen de verschillende gemeenten, het verkennen van de hulpvraag bij verschillende zorgaanbieders en het invullen van een reeks aanmeldformulieren.

Zoektocht naar passende jeugdhulp

Een onderdeel van de vereenvoudiging van het aanmeldproces Jeugdhulp is de aanmeldroute. EER staat voor Efficiënt, Eenvoudig en Regionaal en betreft het nieuwe toeleidingsproces voor GI’s in de regio Haaglanden. Het EER-proces beschrijft de stappen vanaf de start van de zoektocht naar passende jeugdhulp tot de feitelijke inzet van de hulp.

Een efficiënt toeleidingsproces is cruciaal voor jeugdbeschermers om tijdig (passende) jeugdhulp in te zetten voor gezinnen. Hoewel jeugdbeschermers zelf geen jeugdhulp uitvoeren, hebben zij wel de verantwoordelijkheid om veilige, doeltreffende en cliëntgerichte hulp te waarborgen. Er is inmiddels een werkgroep, bestaande uit contract- en ketenpartners om dit binnen onze regio te organiseren.

Samenwerking tussen gemeenten, lokale teams en GI’s is essentieel voor het vinden van de juiste jeugdhulp. Dit partnerschap moet leiden tot tijdige en passende inzet van jeugdhulp, waarbij ook jeugdhulpaanbieders een belangrijke rol spelen. De samenwerking in deze driehoek is erg belangrijk. Artikel 3.5 van de Jeugdwet beschrijft immers dat de GI's overleg dienen te plegen met de gemeente en het lokale team bij het inzetten van jeugdhulp. De uitdaging is om dit overleg efficiënt, eenvoudig en op regionaal niveau te organiseren.

Administratieve last vermindert

Een bijkomende uitdaging is het terugdringen van de toenemende administratieve last bij het zoeken naar de juiste jeugdhulpaanbieder. De huidige werkwijze, waarbij elke aanbieder een eigen aanmeldformulier kent en er dus verschillende aanmeldformulieren ingevuld moeten worden, kost veel tijd. Daarom zal, naast EER, ook het landelijke aanmeldformulier, bestaande uit een deel 1 en deel 2,  bij inzet van jeugdhulp worden geïntroduceerd. In samenwerking met een aantal grote zorgaanbieders is dit nieuwe aanmeldformulier jeugdhulp ontwikkeld, waarbij het Gelderse aanmeldformulier het vertrekpunt is geweest. 

Stevige verbinding tussen de Jeugdbescherming en Lokaal Team

Met het EER-toeleidingsproces voor GI’s en het gebruik van één aanmeldformulier jeugdhulp wordt niet alleen de administratieve last teruggedrongen. Het heeft ook als opbrengst dat de inhoudelijke afstemming en koppeling met wat er lokaal al is gebeurd, op een hoger plan komt. De versterkte verbinding tussen de lokale teammedewerker en de jeugdbeschermer vraagt van iedereen een andere benadering. Dit vereist tijd en geduld om elkaar binnen de nieuwe route goed te vinden en te begrijpen. De route ondersteunt het gezamenlijk zoeken naar tijdige en passende jeugdhulp.

Op de Ontwikkeltafel van 19 september 2024 staat de implementatie van het landelijke aanmeldformulier voor Haaglanden op de agenda, samen met de stand van zaken van EER.
Heb je vragen of suggesties de regio Haaglanden. Mail deze dan naar projectleider jamila.el.ousrouti@sbjh.nl.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen