Schadelijk wachten op jeugdhulp: “Anders kijken betekent anders handelen” 

ProfielfotoAnja Romein 25-06-2024
520 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de Ontwikkeltafel van 6 juni in Haaglanden stond de implementatie van het ‘Regionaal afwegingskader schadelijk wachten op jeugdhulp’ centraal op Deeltafel 6. Dit afwegingskader is ontwikkeld om gezamenlijk te beoordelen welke jeugdigen met voorrang geholpen dienen te worden.

Het afwegingskader dient als hulpmiddel bij deze afweging. Het blijft een professionele inschatting op casusniveau, waarbij passende hulp niet altijd specialistisch hoeft te zijn, maar ook andere vormen kan aannemen. Samenwerking vanaf het begin is belangrijk bij deze afweging. 

Agnes Derksen, medewerker bij het NJi, verleende haar medewerking aan deze bijeenkomst. Agnes gaf een toelichting op het proces van gezamenlijk beslissen over de inzet van hulp. Vanuit haar expertise over veiligheid benadrukte Agnes dat de inzet van schaarse zorg echt een afweging van de professional is. “Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag welk kind het meest kwetsbaar is en daarom voorrang moet krijgen. Wie is het kwetsbare kind en welke factoren bepalen de kwetsbaarheid?” 

Wat is het afwegingskader schadelijk wachtend op jeugdhulp?*
*conform definitie inspectie IGJ: jeugdigen die 3 maanden of langer wachten op jeugdhulp

Het afwegingskader is ontwikkeld vanwege de noodzaak om een andere benadering te hanteren ten aanzien van de inzet van de jeugdhulp. Jeugdhulp is een schaars goed geworden en dient gericht te worden ingezet voor het kind in kwetsbare situaties. Het afwegingskader geeft richting aan het gesprek en de gezamenlijke besluitvorming over de inzet van hulp, met uitzondering van crisissituaties, urgentie of spoedgevallen. Hierbij wordt uitgegaan van de definitie van de inspectie IGJ: jeugdigen die 3 maanden of langer wachten op jeugdhulp. Het uitgangspunt is om jeugdigen en gezinnen in kwetsbare situaties met voorrang hulp te bieden. Het betreft zowel jeugdigen op de wachtlijst als nieuwe aanmeldingen. Het kader is eind januari 2024 akkoord bevonden door de wethouders van de regio Haaglanden. Hiermee geeft de regio aan dat er voorrang op de inzet van jeugdhulp wordt gegeven aan de volgende drie groepen: 
 

1. Jeugdigen in het gedwongen kader tenzij…. 

  • Jeugdbeschermingsmaatregelen  
  • de wet verplichte GGZ 

2. Jeugdigen in het vrijwillig kader: 

  • Veiligheidsrisico op basis van taxatie 
  • Ernstige psychiatrische aandoening 

3. Jeugdigen uit groep 1 of 2 die jonger zijn dan 7 jaar (extra aandacht) 

Het afwegingskader dient als hulpmiddel bij de afweging. Het blijft een professionele inschatting op casusniveau, waarbij passende hulp niet altijd specialistisch hoeft te zijn, maar ook andere vormen van hulp kan aannemen. Samenwerking vanaf het begin is belangrijk bij deze afweging. 

Meer info? 
Download hier de Powerpoint Presentatie Deeltafel Regionaal afwegingskader schadelijk wachten op jeugdhulp 
Ga naar Regionaal afwegingskader schadelijk wachten op jeugdhulp 
Ga naar Handreiking Nji 

Situatie gezin samen beoordelen

“Vaak wordt gekeken naar de zwakke kanten in een gezin.” Agnes hield een pleidooi om ook te kijken naar wat er wel is. “In en rond gezinnen zijn er ook sterke factoren die we niet altijd meteen zien. Soms is er een buurvrouw die iets kan doen. “Wat bestempelen we als een onveilige situatie? Dat is niet altijd scherp; het gros van de zaken zit in een grijs gebied. Wachten hoeft ook niet altijd schadelijk te zijn. Als bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige tijdens het wachten op specialistische jeugdhulp er voor het kind is, kan dit al enorm helpen. Houd dus oog voor de beschermende factoren en bronnen van kracht die er (al) zijn. Het afwegingskader gaat dan ook niet over het individuele kind, maar over drie groepen van jeugdigen die als een extra “vinkje” meewegen bij het gesprek en dit helpt zeker bij het bepalen van de inzet van hulp bij die jeugdigen die schadelijk wachten op jeugdhulp. Het is aan de professional om in de gezamenlijke zoektocht met collega’s en het gezin de juiste keuzes voor de inzet van hulp te maken.” 

Anders kijken en doen

Vanuit haar ervaring bij de Jeugdbescherming weet Agnes dat je eigen persoonlijke achtergrond ook meespeelt bij het maken van afwegingen. “Ik voelde me vaak geraakt door de situatie van een gezin, dit kan je blik vernauwen. De beslissing kun je het beste samen met collega’s nemen omdat professionals vanuit hun eigen achtergrond verschillend kunnen oordelen over eenzelfde casus.” Ook geeft Agnes aan dat er echt iets met onze samenleving aan de hand is. “We moeten dus anders kijken naar de vraag van een gezin. In complexe gezinnen is het soms nodig om andere zorgvormen te vinden. Passende hulp is niet altijd specialistische jeugdhulp. Ook als het gezin ontwricht is, is het niet altijd handig om een kind uit huis te plaatsen. Kijk vooral naar wat er nog meer in het gezin aan de hand is: een verslavingsprobleem, werkloosheid, armoede? Deze vraagstukken vergen andere interventies en samenwerking met professionals uit andere domeinen. Versterk elkaar als professionals en vraag ook om tegenspraak bij je collega’s, want ieders perspectief doet ertoe.” Agnes rond af met: “Het blijft ongelofelijk moeilijk het juiste te doen. We moeten telkens opnieuw kijken en andere keuzes maken.” 

Professionals staan dagelijks voor moeilijke dilemma's

Tijdens de Deeltafel werd via de methode “Over de streep’’ geoefend met casuïstiek. De deelnemers deden actief mee en het was mooi om te zien dat het verdiepende gesprek op gang kwam over de gemaakte keuzes. Het werd duidelijk zichtbaar dat professionals dagelijks te maken hebben met deze moeilijke beslissingen en dat het van belang is om zoveel mogelijk inzichten met elkaar te delen. Hierbij is ook het ontwikkelen van een gezamenlijke taal belangrijk, bijvoorbeeld wat versta je onder veiligheid, crisis, etc? Ook werd naar voren gebracht dat een brede analyse aan de voorkant heel belangrijk is om een gedegen afweging te kunnen maken. Geconstateerd werd dat de criteria uit het afwegingskader hierbij helpend zijn. Een deelnemer gaf de suggestie mee om de implementatie ook te toetsen vanuit het perspectief van de jeugdigen en ouders. 

Nieuwe projectleider afwegingskader

Projectleider Jamila el Ousrouti zal na de zomer starten met de implementatie van het afwegingskader. Dit brengt diverse uitdagingen met zich mee, waaronder de prioritering van hulp en samenwerking tussen partijen als het gaat om het beslissen over de inzet van hulp. De veiligheid van de jeugdigen staat hierbij centraal, en een gezamenlijke aanpak wordt essentieel geacht voor succes. 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen