Het Kenniscentrum Kind en Scheiding is er voor kinderen, ouders en het netwerk die te maken hebben met een scheiding. Het Kenniscentrum heeft dagelijks een gratis spreekuur op verschillende locaties in de negen gemeenten. De spreekuren worden verzorgd door een maatschappelijk deskundige van het Kenniscentrum in samen werking met een advocaat, mediator, stiefcoach, scheidingscoach, kinderpsycholoog of emotietherapeut. Daarnaast is het Kenniscentrum op werkdagen bereikbaar via telefoon, app en mail voor vragen en advies. Het Kenniscentrum heeft de beschikking over een uitgebreide sociale kaart met zowel aanbod op sociaal emotioneel als juridisch gebied en van preventief tot geïndiceerd.
De preventieve interventies voor kinderen en ouders, evenals de deskundigheidsbevordering m.b.t. scheiding wordt gecoördineerd door het Kenniscentrum. Daarnaast is het Kenniscentrum het aanmeldpunt voor het uniformhulpaanbod (UHA) van de rechtbank.
Wanneer partners besluiten te scheiden heeft dit impact op alle betrokkenen, de partners zelf en de kinderen in het gezin. Onenigheid tussen ouders in geval van een (echt)scheiding heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die een scheiding van hun ouders meemaken hebben veel meer dan gemiddeld kans op het ontwikkelen van (psycho-)sociale problemen en problemen op school. Ook zijn er vaker loyaliteitsproblemen richting ouders. Kenniscentrum Kind en Scheiding helpt kinderen, ouders, hun netwerk en professionals bij een scheiding.
Iedere scheiding is anders. Sommige ouders zijn in staat om met een klein beetje ondersteuning de juiste stappen te zetten. Anderen hebben meer hulp nodig. Het ene kind vindt zijn of haar eigen weg. Het andere kind heeft hulp nodig om met de scheiding om te kunnen gaan. Welke behoefte ouders en kinderen ook hebben, het Kenniscentrum Kind en Scheiding adviseert op maat.
De gemeente is niet verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning bij juridische geschillen. Mediation, waarbij hulp wordt geboden aan de ouders om hun rol als opvoeder te verbeteren, kan wel onderdeel zijn van het jeugdhulptraject. Mediation die alleen gericht is op het maken van afspraken is echter geen vorm van jeugdhulp. Wel kan het Kenniscentrum ouders verwijzen naar een mediator of advocaat indien dit van toepassing is.
Op de website Kenniscentrum Kind en Scheiding is meer informatie te vinden.
Kenniscentrum Kind en Scheiding wordt gefinancierd door gemeenten Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar en Westland.